Spørsmål og svar om Leerdammer®

Er Leerdammer® laktosefri?
Ja, Leerdammer® er en ost uten laktose. Noen blir faktisk overrasket over at Leerdammer® er naturlig fri for laktose. Det er fordi den laktosen som forekommer naturlig (i svært liten mengde) blir skilt ut sammen med mysen, og eventuell resterende laktose transformeres av melkesyrebakterier under modningsprosessen. Uavhengige tester viser at det som er igjen av laktose er mindre enn <0,1 g/100 g. Med andre ord så å si laktosefri. Les mer her
Er Leerdammer® glutenfri?
Leerdammer® er en naturlig ost, og vi tilsetter ikke gluten under ystingen. Innhold av gluten blir ikke regelmessig testet, derfor kan vi ikke hevde at osten er helt uten gluten. Det vi kan si med sikkerhet er at vi ikke tilsetter det.
Hva er Leerdammers «beiteinitiativ»?
Enkelt forklart betyr det at vi vil at kyrne våre skal ha det best mulig. Det finnes ikke et offisielt begrep for «beite-ost», men for oss innebærer beiteinitiativet at kyrne skal kunne nyte livet i det fri og beite på nederlandske enger i minst 6 timer per dag, 120 dager i året, fra vår til høst. Om vinteren og noen ganger ellers, er et trivelig skur eller en stall mer komfortabelt for dem. Les mer om vårt beiteinitiativ
Får kyrne godt stell?
Alle våre 1200 partnerbønder er nøye utvalgt og må følge de retningslinjene og protokollene som er fastsatt av myndighetene i Nederland. I tillegg jobber vi tett sammen med partnerbøndene våre og har utviklet ytterligere retningslinjer som skal hjelpe dem med å følge med på og forbedre kyrnes trivsel. Disse retningslinjene dekker alt som angår dyrenes velferd – hvor de holdes innendørs, hva de spiser og hvordan man behandler eventuelle sykdommer. Les mer om vårt beiteinitiativ
Er ost næringsrik mat?
Ost kan spille en viktig rolle i en sunn livsstil med et variert kosthold. Leerdammer® ost er naturlig rik på protein og kalsium. Protein er nødvendig for å utvikle et sunt skjelett og bygge muskelmasse. Kalsium er viktig for å holde tenner og skjelett sunne og friske.
Er Leerdammer® bearbeidet?
Nei. Den er ystet på tradisjonelt vis ved bruk av kun fire ingredienser – melk, salt, melkesyre, mikrobiel løpe. (Les mer om hvordan vi får Leerdammer til å smake så godt – klikk her)
Hva med salt?
Salt er en viktig del av tradisjonelle ysting. Det er helt avgjørende for at de gode bakteriene får blomstre og kan slå ut de dårlige. Salt bidrar til at smaken utvikler seg og fungerer som et naturlig konserveringsmiddel slik at osten er trygg å spise.